Νίκος Α. Λυγιδάκης DDS, MScD, MScM, PhD, FRSM, FICD

Υφηγητής Παιδοδοντιατρικής Πανεπιστημίου Leeds, UK,
τ. Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ,
Editor in Chief του Περιοδικού της Ευρωπαικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής

Ο Νίκος Α. Λυγιδάκης, αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος MScD Παιδοδοντιατρικής, MScM Γενετικής και Διδακτορικού από τα Πανεπιστήμια Λονδίνου, Οξφόρδης και Αθηνών. Το 2002 εξελέγη Υφηγητής (Honorary Reader) Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Leeds, UK, όπου διδάσκει σαν επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό Τμήμα, όπως και στο Πανεπιστήμιο του Giessen, Germany από το 2015. Συμμετείχε επίσης στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1985-1996 και 2016-2021. Από το 2001 μέχρι το 2016, οργάνωσε και διεύθυνε το εξειδικευμένο Οδοντιατρικό Κέντρο Παίδων του ΠΕΔΥ/ΕΣΥ στην Αθήνα.

Έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της European Academy of Paediatric Dentistry (EAPD) καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Έχει δημοσιεύσει 62 επιστημονικές μελέτες και 5 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία με πάνω από 4000 διεθνείς αναφορές (Google scholar) στο έργο του και περισσότερες από 400 εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

Είναι Οργανωτής και Συντονιστής μεγάλου αριθμού επιστημονικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εμπνευστής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EAPD ‘Hermes’ και ‘Athena’ Projects που αφορούν την αναβάθμιση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση της Παιδοδοντιατρικής σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Από τον Ιανουάριο του 2019 ανελαβε Editor in Chief του European Archives of Paediatric Dentistry, επίσημου περιοδικού της Ευρωπαικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής.

Για τα επιστημονικά και επαγγελματικά του επιτεύγματα έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις συμπεριλαμβανόμενου του Fellowship of the Royal Society of Medicine (UK) και του International College of Dentists αλλά και του Membership of the American Association for the Advancement of Science και του New York Academy of Science.